Terug naar artikelen

Nieuws

Gemiddelde transactieprijs koopwoning in 2021 gestegen tot 387 duizend euro

In 2021 was de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning 387 duizend euro. In Blaricum werd het meest betaald voor een koopwoning, gemiddeld 1 miljoen euro. Voor een koopwoning in Pekela werd gemiddeld het minst betaald, 200 duizend euro. Voor het eerst waren er gemeenten waar de gemiddelde transactieprijs boven 1 miljoen euro uitkwam.

Geplaatst op:

19 juli, 2021,

door

Excellent Fondsen

Inhoudsopgave

Deel dit artikel

In 2021 was de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning 387 duizend euro. In Blaricum werd het meest betaald voor een koopwoning, gemiddeld 1 miljoen euro. Voor een koopwoning in Pekela werd gemiddeld het minst betaald, 200 duizend euro. Voor het eerst waren er gemeenten waar de gemiddelde transactieprijs boven 1 miljoen euro uitkwam. Dit blijkt uit nieuwste cijfers van het CBS en het Kadaster.

De gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning van 387 duizend euro is op jaarbasis de hoogst gemeten prijs sinds het begin van de meting in 1995. Vergeleken met 2020 was de gemiddelde prijs 52 duizend euro hoger. Nagenoeg alle gemeenten in Nederland registreerden een hogere gemiddelde koopsom. Bijna 70 van de 352 gemeenten kenden een koopsom die meer dan 20 procent hoger lag dan in 2020. In twee gemeenten was de gemiddelde transactieprijs van een koopwoning in 2021 lager dan een jaar eerder, Veere en Ameland.

De gemiddelde transactieprijs (of koopsom) is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte, bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde transactieprijs hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen. In de prijsindex bestaande koopwoningen wordt wel gecorrigeerd voor deze verschillen en deze index is dan ook de indicator om prijsontwikkelingen in tijd te volgen. Deze index is echter niet per gemeente beschikbaar.

Gemiddelde transactieprijs koopwoning in 2021 gestegen tot 387 duizend euro Excellent Fondsen
Tijdelijk, tabel nog invoegen van CBS

Blaricum duurste gemeente, Pekela wederom de goedkoopste

In Blaricum werd in 2021 de hoogste koopsom voor een bestaande woning gemeten. De gemiddelde prijs lag daar op 1 miljoen euro. Samen met Bloemendaal was dit de enige gemeente die een gemiddelde prijs van meer dan 1 miljoen euro kende. In 2020 was de hoogste gemiddelde prijs voor een koopwoning nog 832 duizend euro. Die prijs werd toen gemeten in Bloemendaal. De laagste prijs werd gemeten in Pekela, een bestaande koopwoning kostte daar gemiddeld 200 duizend euro. In 2020 werd in Pekela ook al de laagste transactieprijs gevonden. Toen betaalde men gemiddeld 164 duizend euro. 

Net als in 2020 liggen van de 10 duurste gemeenten er 7 in Noord-Holland. Van de 10 gemeenten met de laagste koopsom lagen er 3 in de provincie Groningen en 3 in Limburg.

Gemiddelde transactieprijs koopwoning in 2021 gestegen tot 387 duizend euro Excellent Fondsen
Tijdelijk, tabel nog invoegen van CBS

Verschil tussen duurste en goedkoopste gemeenten wederom toegenomen

In 2021 verschilde de gemiddelde koopsom in de duurste en goedkoopste gemeenten 867 duizend euro. Een jaar eerder was dit verschil nog 699 duizend euro. De gemiddelde transactieprijs van een woning in Blaricum was ruim 5 keer zo hoog als in Pekela.

Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/08/gemiddelde-transactieprijs-koopwoning-in-2021-gestegen-tot-387-duizend-euro

Kom in contact

Indien u aanvullende vragen heeft, dan kunt u contact met ons opnemen. Onze accountmanagers staan klaar om uw vragen te beantwoorden en u van de benodigde informatie te voorzien. Wij nemen graag de tijd voor u.

Wij zijn te bereiken via telefoonnummer 085 047 12 80 of via onze contactpagina.

Persoonlijk contact

Interesse in persoonlijk contact? Klik op de onderstaande knop, vul uw gegevens in en wij bellen u terug.

Excellent Fondsen B.V.

Als emissiekantoor gespecialiseerd in vastgoedbeleggingsfondsen informeren wij u graag over actuele investeringsmogelijkheden. Wij werken uitsluitend samen met aanbieders die onder toezicht staan van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en beschikken over een goede staat van dienst.

contact

M.H. Tromplaan 47
7513 AB Enschede

Tel: +31 (0)85 04 71 280
info@excellentfondsen.nl

uitschrijven

Postcode:
Huisnummer:
Toevoeging:

Afspraak maken

Wanneer wenst u teruggebeld te worden? Geef een datum en tijd op.
Uw gegevens