Inhoudsopgave

Deel dit artikel

Het woningtekort zal de komende jaren blijven toenemen, ondanks de inspanningen van de overheid om het woningtekort weg te werken. Het woningtekort in Nederland is dit jaar opgelopen tot 325.000 huishoudens en zal in 2025 verder oplopen tot 400.000. Vorig jaar stond de teller op 279.000. Vooral in de grote steden is het woningtekort groot. Dat blijkt uit de jaarlijkse prognose van Primos van het Delftse onderzoeksbureau ABF Research en het Utrechtse vastgoedadviesbureau Capital Value.

Onderzoekers zeggen dat het groeiende woningtekort de komende jaren onder meer komt door de bouw van zo’n 40.000 appartementen die zijn vertraagd.

‘Stimulerende maatregelen zijn nodig om een bouwinfarct te voorkomen’, aldus de onderzoekers. ‘Vooral starters en ouderen komen nog verder in de knel.’

Vorig jaar werd er een recordaantal woningen opgeleverd, maar tegelijkertijd daalde het afgegeven bouwvergunningen met 18% tot circa 62.000. In 2021 werden er 75.800 verstrekt. Dit jaar en volgend jaar zullen het aantal door de overheid afgegeven bouwvergunningen minder zijn.

Onderzoekers zeggen dat er geen tekort is aan bouwplannen en financiering van institutionele investeerders om elk jaar 30.000 appartementen te bouwen. Echter, met bouwkosten die in 2022 met 9% zijn gestegen en de stijgende grondprijzen, zullen sommige nieuwbouwprojecten onrendabel worden en niet worden uitgevoerd.

Ook trage vergunningverlening en gebrekkige samenwerking tussen gemeenten hebben de nieuwbouw vertraagd.

Huishoudensgroei

Het woningtekort wordt veroorzaakt door een toename van het aantal huishoudens. Begin 2022 telde Nederland 8.138.000 huishoudens. Vorig jaar kwamen er 150.000 nieuwe huishoudens bij, mede door de komst van vluchtelingen uit Oekraïne. Elk jaar komen er ongeveer 63.200 huishoudens bij.

Ook is de vergrijzing erg opvallend. Het aantal huishoudens van 75 jaar en ouder zal groeien van 1.161.000 naar 1.519.000 in 2032, een stijging van 31%. “Daar is de afgelopen jaren te weinig voor gebouwd, waardoor de doorstroming onvoldoende is gestimuleerd”, stellen de onderzoekers. De problematiek van de huisvesting van ouderen is het grootst in Flevoland, Amsterdam en Overijssel.

Ook studenten vinden het steeds moeilijker om woonruimte te vinden. In het schooljaar 2029-2030 zal het tekort aan studentenwoningen naar verwachting oplopen tot 44.800 woningen.

Vastgoedfondsen

De fondsen van Credit Linked Beheer helpen met het terugdringen van het woningtekort. Wenst u meer informatie over deze fondsen te onvangen? Bekijk hier onze actuele fondsen.

Kom in contact

Indien u aanvullende vragen heeft, dan kunt u contact met ons opnemen. Onze accountmanagers staan klaar om uw vragen te beantwoorden en u van de benodigde informatie te voorzien. Wij nemen graag de tijd voor u.

Wij zijn te bereiken via telefoonnummer 085 047 12 80 of via onze contactpagina.

Persoonlijk contact

Interesse in persoonlijk contact? Klik op de onderstaande knop, vul uw gegevens in en wij bellen u terug.

Excellent Fondsen B.V.

Als emissiekantoor gespecialiseerd in vastgoedbeleggingsfondsen informeren wij u graag over actuele investeringsmogelijkheden. Wij werken uitsluitend samen met aanbieders die onder toezicht staan van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en beschikken over een goede staat van dienst.

contact

M.H. Tromplaan 47
7513 AB Enschede

Tel: +31 (0)85 04 71 280
info@excellentfondsen.nl

uitschrijven

Postcode:
Huisnummer:
Toevoeging:

Afspraak maken

Wanneer wenst u teruggebeld te worden? Geef een datum en tijd op.
Uw gegevens