Inhoudsopgave

Deel dit artikel

Wat is private equity?

Private equity is een beleggingscategorie waarin particuliere beleggers tot op heden relatief beperkt hebben geïnvesteerd. Dit is aan het veranderen. Beleggers zijn voortdurend op zoek naar manieren om hun portefeuilles verder te diversifiëren en verkennen nieuwe mogelijkheden om extra rendement te behalen.

Toch is het investeren in private equity doorgaans lastig omwille van enkele belemmeringen, met name de hoge instapdrempels. Investeringen in private equity vereisen doorgaans aanzienlijke kapitaalinbreng, en ze zijn vaak minder toegankelijk dan traditionele beleggingen zoals aandelen of obligaties.

Private equity is een vorm van investeren waarbij investeerders, rechtstreeks kapitaal verschaffen aan niet-beursgenoteerde bedrijven.  De fondsen worden vaak opgericht om kapitaal te vergaren van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en vermogensbeheerders. Deze investeerders kopen aandelen in bedrijven of verstrekken financiering met als doel de waarde van het bedrijf te vergroten en winst te genereren. Het belangrijkste kenmerk van private equity is dat het zich richt op bedrijven die niet openbaar worden verhandeld op de aandelenbeurs.

De investeringsstrategie houdt meestal in dat de investeerders een actieve rol spelen in het management van de bedrijven waarin ze investeren. Ze kunnen deelnemen aan besluitvorming, strategische planning en herstructureringen om de prestaties en winstgevendheid te verbeteren. Na een bepaalde investeringsperiode streven private equity-investeerders naar een exit-strategie, wat betekent dat ze hun investeringen willen verkopen om winst te maken. Dit kan gebeuren door middel van een beursgang, fusie, verkoop aan een andere investeerder of een terugkoop door het bestaande management.

Private equity is een strategie die gezien dient te worden als aanvulling op een gediversifieerd portefeuille. Wat is private equity? Excellent Fondsen

Kenmerken :

Investeerders en fondsen

Private equity-investeerders zijn vaak professionele beleggers of investeringsfondsen. Ze verzamelen kapitaal van verschillende bronnen, zoals pensioenfondsen, vermogende particulieren en andere institutionele beleggers. Dit kapitaal wordt vervolgens gebruikt om te investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven.

Kapitaalverstrekking

Private equity-investeerders verstrekken kapitaal aan bedrijven op verschillende manieren. Ze kunnen aandelen kopen in het bedrijf, financiering verstrekken in de vorm van leningen of een combinatie van beide gebruiken. De specifieke structuur van de investering hangt af van de overeenkomst tussen de investeerder en het bedrijf.

Doelstellingen

Het belangrijkste doel van private equity-investeerders is om de waarde van het bedrijf te vergroten. Dit wordt meestal bereikt door actieve betrokkenheid bij het management van het bedrijf en het nastreven van strategieën om de operationele efficiëntie te verbeteren, groei te stimuleren en de winstgevendheid te vergroten.

Investeringshorizon

Private equity-investeerders hebben doorgaans een bepaalde investeringshorizon, meestal variërend van enkele jaren tot een decennium. Gedurende deze periode streven ze naar waardegroei voordat ze hun investering liquideren.

Actieve betrokkenheid

Wat private equity onderscheidt van andere investeringsvormen, zoals passieve aandelenbeleggingen, is de actieve betrokkenheid van investeerders bij de bedrijven waarin ze investeren. Ze kunnen bestuurszetels krijgen, managementteams ondersteunen en helpen bij strategische besluitvorming.

Rendement en exit-strategie

Het uiteindelijke doel van private equity-investeerders is om hun investering met winst te verkopen. Dit kan gebeuren via verschillende exit-strategieën, zoals een beursgang (IPO), verkoop aan een andere investeerder, fusie met een ander bedrijf, of een terugkoop door het bestaande management.

Risico en rendement

Private equity-investeringen zijn over het algemeen risicovoller dan traditionele aandelen- of obligatiebeleggingen vanwege de illiquiditeit en het hogere operationele risico. Echter, als de investeringsstrategie succesvol is, kunnen de rendementen aanzienlijk hoger zijn dan die van beursgenoteerde effecten.

Kortom, private equity vertegenwoordigt een alternatieve investeringsklasse waarbij investeerders actief betrokken zijn bij het beheer en de groei van niet-beursgenoteerde bedrijven met als uiteindelijk doel het behalen van winst bij de verkoop van hun investeringen.

Kom in contact

Indien u aanvullende vragen heeft, dan kunt u contact met ons opnemen. Onze accountmanagers staan klaar om uw vragen te beantwoorden en u van de benodigde informatie te voorzien. Wij nemen graag de tijd voor u.

Wij zijn te bereiken via telefoonnummer 085 047 12 80 of via onze contactpagina.

Persoonlijk contact

Interesse in persoonlijk contact? Klik op de onderstaande knop, vul uw gegevens in en wij bellen u terug.

Excellent Fondsen B.V.

Als emissiekantoor gespecialiseerd in vastgoedbeleggingsfondsen informeren wij u graag over actuele investeringsmogelijkheden. Wij werken uitsluitend samen met aanbieders die onder toezicht staan van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en beschikken over een goede staat van dienst.

contact

M.H. Tromplaan 47
7513 AB Enschede

Tel: +31 (0)85 04 71 280
info@excellentfondsen.nl

uitschrijven

Postcode:
Huisnummer:
Toevoeging:

Afspraak maken

Wanneer wenst u teruggebeld te worden? Geef een datum en tijd op.
Uw gegevens