Beleggen in vastgoed

Geld op de bank wordt minder waard en producten worden duurder. Vaak ligt de inflatie hoger dan de spaarrente op uw rekening, waardoor uw koopkracht afneemt. U wilt uw vermogen vergroten en veilig stellen.

Daarom kunt u investeren of beleggen in vastgoed. Op deze pagina vertellen we u graag meer over dit onderwerp zodat u de juiste keuze kunt maken.

Beleggen in vastgoed Excellent Fondsen
Beleggen in vastgoed Excellent Fondsen

Wat is beleggen?

Wanneer u gaat beleggen, investeert u voor een bepaalde periode geld in een onderneming. In ruil daarvoor ontvangt u een aandeel – een stukje van de onderneming.

Dit is uiteraard een onderneming waarvan u verwacht dat de waarde in de toekomst stijgt. Afhankelijk van de prestaties van de onderneming, wordt uw aandeel meer of minder waard.

Het risico om te beleggen in één onderneming is groot, omdat het resultaat van die ene onderneming direct invloed heeft op uw vermogen. Floreert de onderneming, dan ziet u uw vermogen groeien.

Het risico om te beleggen in één onderneming is groot, omdat het resultaat van die ene onderneming direct invloed heeft op uw vermogen. Floreert de onderneming, dan ziet u uw vermogen groeien.

Onderstaand treft u de fondsen waarin deelname op dit moment mogelijk is.

Beleggen in vastgoed Excellent Fondsen

SynVest Dutch RealEstate fund

Participeren vanaf

€ 2.500,-

Behaald rendement in 2021

9,3%*

Kenmerken van deze belegging

Beleggen in vastgoed Excellent Fondsen

NOVA Woningfonds

Participeren vanaf

€ 5.000,-

Verwacht rendement

5,4%*

Kenmerken van deze belegging

Beleggen in vastgoed Excellent Fondsen

SynVest German RealEstate fund

Participeren vanaf

€ 2.500,-

Gemiddeld jaarrendement sinds oprichting

7,6%*

Kenmerken van deze belegging

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst en zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Voorbeelden van veelgemaakte fouten bij beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed is niet voor iedereen weggelegd. Het is een langetermijninvestering en niet risicovrij. We sommen de veelgemaakte fouten bij beleggen op:

1/6

Fout #1: emoties de overhand geven

Wanneer u investeert in een pand, een aandeel van een onderneming of beleggingsfonds koopt, is het belangrijk dat emoties niet de overhand nemen. Bij de aankoop van een privéwoning is het belangrijk dat u zich er prettig in voelt.

Maar bij de aankoop van vastgoed spelen andere zaken mee, zoals marktwaarde en locatie. En ook bij investeren in aandelen kan op de korte termijn de waarde dalen.

Het is dan verleidelijk om de emoties de overhand te geven en te stoppen met de investeringen, waardoor u verlies leidt. Beleggen in vastgoed is gericht op de lange termijn, waarbij ratio belangrijker is dan emotie.

2/6

Fout #2: investeren in projecten om de verkeerde redenen

Als u gaat beleggen in vastgoed is de hoofdreden rendement ontvangen over uw vermogen. Persoonlijke voorkeuren zoals de locatie, inrichting of sympathieke samenwerkingspartners mogen niet meespelen in de beslissing.

Dat betekent niet dat u uw onderbuikgevoel volledig aan de kant moet zetten. Wel betekent dit dat u de hoofdreden scherp heeft en gefocust blijft. Werk samen met partners die verstand hebben van beleggen in vastgoed, om gefundeerde keuzes te maken.

3/6

Fout #3: beleggen in vastgoed zonder plan

Het is verleidelijk om blindelings in een vastgoedproject te stappen. Wanneer u niet bent ingelezen, neemt u onnodig veel risico. Financieel succes is niet uitgesloten, maar met een duidelijk plan ervaart u minder stress en is de kans groter dat financiële doelen worden behaald.

4/6

Fout #4: samenwerken met een partij zonder aantoonbare resultaten

Behaalde resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Wilt u niet zelf aan de slag gaan met vastgoedbeleggingen, maar in samenwerking met een professionele partij?

Kies voor een partij die weet waar ze het over hebben. Vraag altijd naar behaalde resultaten uit het verleden, wees kritisch op de partijen waarmee ze samenwerken en krijg inzicht in het gemiddelde rendement per jaar.

Kunnen ze deze resultaten niet overleggen, dan is het niet de juiste partij. Daarnaast is het ook goed om naar deze criteria te kijken:

 • Zijn ze transparant over de kosten?
 • Staat de partij onder toezicht van de AFM


Bekijk onze succesvol geplaatste fondsen.

5/6

Fout #5: beleggen met geld dat u niet heeft

Het is een misvatting dat er veel geld nodig is om te beleggen. Afhankelijk van het budget en het doel, kan bijna iedereen starten met beleggen.

Wel is het hierbij belangrijk dat u alleen belegt met geld dat u kunt missen. Beleggen (in vastgoed) is namelijk niet zonder risico.

Met een goede voorbereiding sluit u de grote risico’s uit, maar er blijven altijd factoren aanwezig waarop u geen invloed heeft.

6/6

Fout #6: niet goed voorbereiden

Een keer een online artikel lezen over investeren in vastgoed is niet voldoende informatie om te starten met investeren in vastgoed. Veel beginnende beleggers zijn ongeduldig en willen direct aan de slag.

Zorg dat u het project waarin u gaat investeren volledig kent. Praat met specialisten, bezoek de locatie en leer het project kennen.

Gaat u beleggen in vastgoed, breng dan alle mogelijke risico’s in kaart: van financieel risico tot veranderingen in regelgeving.

Verschillende manieren om te beleggen in vastgoed

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in vastgoed.
Hieronder staan 9 voorbeelden:

1

Zelf geld investeren in vastgoed

Door in vastgoed te investeren kun je middels de huurinkomsten een passief inkomen genereren en tegelijkertijd de waarde van je bezit laten groeien naarmate het vastgoed meer waar wordt.

2

Via crowdfunding in vastgoed investeren

Crowdfunding in vastgoed is het investeren van geld in vastgoedprojecten via online platformen. Dit kan zowel voor particulieren als voor professionele beleggers een manier zijn om in vastgoed te investeren zonder het gehele bedrag voor een project te hoeven opbrengen.

3

Beleggen in buitenlands vastgoed

Sommige landen bieden gunstige fiscale regelingen voor beleggers in vastgoed, wat kan leiden tot lagere kosten en hogere opbrengsten. Door in buitenlands vastgoed te beleggen, kan men ook profiteren van een groter aanbod aan investeringsmogelijkheden.

4

Onderpand bij onroerend goed

Een onderpand bij het investeren in vastgoed kan worden gebruikt om het risico voor de investeerder te verminderen. Het onderpand kan bijvoorbeeld bestaan uit het pand zelf, wat betekent dat het pand als zekerheid dient voor de lening. Als de lening niet wordt terugbetaald, kan de investeerder het pand verkopen om de lening terug te betalen.

5

Investeren in een recreatiewoning

Naast rendement uit verhuur biedt een recreatiewoning ook de mogelijkheid om de woning te gebruiken voor eigen vakanties: Als men de recreatiewoning zelf bezit, kan men deze gebruiken voor eigen vakanties. Dit kan leiden tot lagere vakantiekosten op de lange termijn.

6

In vastgoed beleggen op de beurs

Beursgenoteerd vastgoed kan gemakkelijk worden gekocht en verkocht. Dit maakt het makkelijk om te investeren en om de investering op elk moment te verkopen.

7

Een tweede woning kopen

Net als andere vormen van vastgoed, kan de waarde van een tweede woning stijgen. Als men de woning later verkoopt, kan men profiteren van de waardestijging. Daarnaast biedt een tweede woning ook de mogelijkheid om gebruikt te worden als onderpand voor een lening.

8

Zelfstandig vastgoed kopen en verhuren

Door zelfstandig een woning te kopen en te verhuren, heeft men de vrijheid om de woning te verhuren aan de huurder naar keuze en om de huurprijs te bepalen. Dit rendeert doorgaan beter dan een vastgoedfonds, maar gaat ook gepaard met meer tijd en energie nodig voor het beheer van vastgoed.

9

Beleggen in een vastgoedfonds

Een vastgoedfonds wordt meestal beheerd door professionele beheerders, die ervaring hebben met het beleggen in vastgoed en die de vastgoedportefeuille van het fonds kunnen beheren. Dit kan leiden tot een hogere opbrengst voor beleggers. Het investeren in een vastgoedfonds kan ook gemakkelijker zijn dan het zelfstandig kopen en beheren van vastgoed, omdat het fonds dit voor de beleggers doet.

Veel van de bovenstaande opties zijn manieren van beleggen in vastgoed, waar het geld niet wordt gespreid. We lichten twee opties uit die het meest gangbaar zijn.

Optie 1: beleggen in vastgoed door zelf te kopen

Vastgoed-cursussen winnen aan populariteit, steeds meer mensen willen hun vermogen veilig stellen en een extra inkomstenstroom genereren door te beleggen in vastgoed. Hierbij kopen ze een woning of bedrijfspand, om te verhuren of op te knappen en daarna te verkopen met winst.

Het nadeel van deze manier van beleggen in vastgoed is dat het veel tijd kost. De aankoop van het pand, de markt onderzoeken en onderhoud nemen veel van uw tijd en energie in beslag. De slechte staat van een huis, tegenvallende huurinkomsten of herstructureringsplannen gooien mogelijk roet in het eten van uw vastgoedbelegging.

Optie 2: Beleggingsfondsen

Wilt u niet te veel kwijt zijn aan uw beleggingen, risico spreiden én samenwerken met partijen die het vooronderzoek voor u doen? Investeren in beleggingsfondsen is dan een goede optie. Een beleggingsfonds is een mandje van de aandelen van verschillende bedrijven.

Door te investeren in een beleggingsfonds, schommelt uw vermogen minder vergeleken met andere opties – in zowel positieve als negatieve zin. Gaat het met een onderneming slecht in het beleggingsfonds, dan bent u niet direct uw volledige investering kwijt. Goede beleggingsfondsen hebben een jaarlijks rendement van gemiddeld 4%. Daarnaast hoeft u niet zelf onderzoek uit te voeren, maar werkt u samen met investeerders die de markt op hun duim kennen en jarenlang ervaring hierin hebben.

Beleggen in vastgoedfondsen

Beleggen in vastgoedfondsen is een manier om uw vermogen op een minder risicovolle manier te laten groeien.

 • Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds dat investeert in onroerend goed, waarbij de risico’s worden gespreid.
 • U profiteert daarbij van de voordelen van investeren in vastgoed en heeft meer zekerheid doordat uw vermogen wordt gespreid.
 • Bij vastgoedfondsen wordt het geld van verschillende beleggers gebruikt voor de bouw en aankoop van panden zoals woningen, supermarkten, zorgvastgoed en kantoren.
Huurwoningen Nederland Fonds 3 - Voorzijde
Beleggen in vastgoed Excellent Fondsen
Beleggen in vastgoed Excellent Fondsen

De voordelen van beleggen in vastgoed(fondsen)

Het rendement is stabiel en wordt periodiek uitgekeerd

Het vastgoed wordt door een professionele partij beheerd

Investeringen zijn niet gevoelig voor beursschommelingen

U profiteert van eventuele waardestijgingen van het vastgoed

De waarden van Excellent Fondsen

Beleggen in vastgoed Excellent Fondsen
— Team Excellent Fondsen

Garanties kunnen (en mogen) we niet geven, maar we kunnen er wel voor zorgen dat risico’s tot het minimum worden beperkt. Zo werken wij uitsluitend samen met vastgoedfondsen die onder toezicht staan van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De beheerders en fondsen worden ook door ons getoetst op basis van de volgende criteria:

 • Structuur en kosten van het fonds moeten volledig inzichtelijk zijn
 • Historische prestaties van fondsen dienen positief door ons te zijn beoordeeld
 • Het vastgoed waarin het fonds belegt moet aansluiten bij onze marktvisie
 • De beheerder dient te beschikken over een vergunning van de AFM

Om die reden selecteren wij alleen beheerders en fondsen die voldoen aan alle door ons gestelde eisen. Zo wordt u op een eerlijke en transparante manier gewezen op de mogelijkheden. U bepaalt zélf of de belegging bij u past en behoudt de volledige controle over uw eigen vastgoedportefeuille.

De beleggingsfondsen waarmee Excellent Fondsen samenwerkt

Via ons kunt u beleggen in vastgoed in een van de volgende fondsen:

Beleggen in vastgoed Excellent Fondsen

Fondskenmerken:

 • Participaties van € 5.000,-
 • Beleggen in vastgoed brengt risico’s met zich mee zoals markt- en leegstandrisico’s
 • Maandelijks voorschotdividend van 6,0% op jaarbasis
 • Gemiddeld jaarrendement 9,3%* prognose eerste 7 jaar

NOVA Woningfonds

Het NOVA Woningfonds is onlangs gestart en gaat beleggen in duurzame en gasloze nieuwbouwwoningen in Nederland. Beleggers in het fonds profiteren van een direct verhuurrendement. Dit leidt, in combinatie met een geprognosticeerde waardestijging, tot een totaal verwacht effectief jaarrendement van 5,4%.

Voor de financiering van de aankopen zal het fonds alleen gebruik maken van het eigen vermogen, dat verstrekt is door de deelnemende participanten. Er wordt geen vreemd vermogen in de vorm van hypothecaire geldleningen aangetrokken. Het NOVA Woningfonds is hierdoor niet (direct) afhankelijk van renteschommelingen en (her)financieringsrisico’s.

SynVest Dutch RealEstate fund

Sinds 17 jaar is SynVest actief in vastgoed. Deze partij is afgelopen jaren erkend als ‘Beste aanbieder van vastgoedbeleggingsproducten’. De focus ligt bij dit vastgoedfonds op beleggen in bedrijfsvastgoed zoals supermarkten, andere winkels voor de eerste levensbehoeften, bedrijfsruimten, kantoren en zorgvastgoed. Deze objecten liggen verspreid over heel Nederland. Momenteel bestaat het SynVest Dutch RealEstate Fund uit 43 panden, met een fondsvermogen van circa 300 miljoen euro.

Het Nederlandse fonds is in januari 2020 van start gegaan en heeft de eerste objecten aangekocht toen de Corona-maatregelen al van kracht waren. Hierdoor kon SynVest gezond vastgoed selecteren. Buiten de gebruikelijke selectie-factoren zoals juiste locatie, energielabel, goede bereikbaarheid voor auto en OV, kijkt SynVest ook naar andere factoren en risico’s die betrekking op de pandemie hebben. Samenvattend zijn dit de kenmerken van dit vastgoedfonds:

Beleggen in vastgoed Excellent Fondsen

Fondskenmerken:

 • Participeren vanaf € 2.500,-
 • Beleggen in vastgoed brengt risico’s met zich mee zoals markt- en leegstandrisico’s
 • Gerealiseerd fondsrendement van 9,3% in 2021
 • Maandelijks voorschot-dividend van 6,0% op jaarbasis
Beleggen in vastgoed Excellent Fondsen

Fondskenmerken:

 • Participeren vanaf € 2.500,-
 • Beleggen in vastgoed brengt risico’s met zich mee zoals markt- en leegstandrisico’s
 • Maandelijks voorschotdividend van 6,0% op jaarbasis
 • Gemiddeld jaarrendement 9,3%* prognose eerste 7 jaar

SynVest German RealEstate fund

Dit groeifonds belegt in degelijke winkelpanden en woningen rondom grote steden in Duitsland. De huurders zijn vooral landelijke ketens die zich richten op de dagelijkse levensbehoeften, waaronder Rewe, Action en Aldi. In 2021 is het fonds gegroeid naar 100 objecten en een fondsvermogen van 440 miljoen euro. Samenvattend zijn dit de kenmerken van dit vastgoedfonds:

Fondskenmerken:

 • Participeren vanaf € 2.500,-
 • Beleggen in vastgoed brengt risico’s met zich mee zoals markt- en leegstandrisico’s
 • Maandelijks voorschotdividend van 6,0% op jaarbasis
 • Gemiddeld jaarrendement 9,3%* prognose eerste 7 jaar

De risico’s van beleggen in vastgoedfondsen

We kunnen niet voldoende benadrukken dat aan beleggen en vastgoedfondsen risico’s zijn verbonden. Op basis van onze strenge criteria en kwaliteitseisen werken we uitsluitend samen met fondsen met bewezen resultaten, maar deze resultaten uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst.

We zetten de belangrijkste risico’s van beleggen in vastgoedfondsen op een rij:

1

Rendementrisico

Rendementsrisico is het risico dat de opbrengst van een investering niet voldoet aan de verwachtingen. Het kan zijn dat de opbrengst lager is dan verwacht, wat kan leiden tot een lagere winst of zelfs een verlies. Het rendementsrisico kan afhangen van verschillende factoren, zoals de economische omstandigheden, de prestaties van de markt en het specifieke risico van de investering.

2

Liquiditeitsrisico

Het fonds moet voldoende financiële middelen hebben om aan bepaalde verplichtingen te kunnen voldoen. Gebeurt dat niet, dan spreken we van liquiditeitsrisico. Aan de hand van periodieke stresstests en liquiditeitsprognoses kunnen we hierop tijdig anticiperen.

3

Marktrisico

De waardeontwikkeling en rentabiliteit van het vastgoed worden bepaald door het klimaat op de vastgoedmarkt en de economische omstandigheden. Vastgoedfondsen bestaan uit verschillende soorten vastgoed met landelijke spreiding. Hierdoor wordt dit risico zoveel mogelijk beperkt.

4

Verhuur- en leegstandsrisico

Gaat een huurder failliet of wordt het contract niet verlengd, dan is er een risico op leegstand. Door vooraf huurders te screenen en te blijven analyseren beperken we dat risico.

5

Renterisico

Renterisico is het risico dat de rente die op een lening of investering wordt betaald, hoger of lager is dan verwacht. Als de rente stijgt, kan dit leiden tot hogere rentekosten voor de belegger en kan dit leiden tot een lagere winst of zelfs een verlies. Dit heeft met name betrekking op beleggingen met vreemd vermogen.

6

Risico op extra onderhoudskosten

Onvoorzien onderhoud kan het rendement drukken. Panden worden uitgebreid geïnspecteerd voordat deze worden aangekocht.

7

Inflatierisico

Inflatie kan een risico vormen voor vastgoedinvesteringen omdat het de waarde van geld kan laten dalen. Als de inflatie hoog is, kan dit leiden tot een daling van de waarde van de investering in vastgoed, omdat de opbrengsten van de verhuur van woningen waarschijnlijk niet zullen stijgen in dezelfde mate als de inflatie.

8

Beperkte verhandelbaarheid participaties

Dit houdt in dat participaties niet altijd binnen een redelijke termijn tegen de handelskoers worden verkocht.

9

Wijziging (niet)-fiscale regelgeving

wijzigingen in de regelgeving kunnen ertoe leiden dat een groter deel van de woningportefeuille onder regulering van de overheid komt te vallen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld huurinkomsten lager uitvallen, wat effect heeft op het rendement.

De kosten van beleggen in vastgoedfondsen

Gaat u beleggen in vastgoedfondsen dan investeert u een bedrag en daarmee koopt u een participatie.

Afhankelijk van het type fonds kunt u investeren vanaf 2.500 of 5.000 euro. Sommige fondsen hanteren uitstapkosten, maar er worden geen instap- of emissiekosten in rekening gebracht.

Onze accountmanagers vertelt u hier graag meer over.

Vincent Mol

Accountmanager

Huurwoningen Nederland Fonds 3 - Voorzijde

Waarom beleggen in vastgoed via Excellent Fondsen?

Uw zorgvuldig opgebouwde vermogen verdient volledige aandacht.

Wilt u uw koopkracht niet laten afnemen en in de toekomst genieten van een comfortabel pensioen, dan is het belangrijk om u nu te verdiepen in de mogelijkheden van beleggen in vastgoed.

Met vastgoedfondsen wordt risico gespreid en belegt u alleen in fondsen die aan onze strenge eisen voldoen.

Hoe werkt beleggen via een vastgoedfonds?

Beleggen in vastgoedfondsen is geschikt voor zowel de beginnende als de doorgewinterde vastgoedbelegger. Heeft u interesse in beleggen via een vastgoedfonds? Onze werkwijze gaat als volgt:

U vraagt informatie aan op onze website

Als u geïnteresseerd bent in een van de fondsen die wij aanbieden, dan kunt u meer informatie aanvragen via ons contactformulier op de website.

Samen bespreken wij uw informatieaanvraag

Samen bespreken wij uw aanvraag en in dit gesprek nemen wij het fonds ook alvast door om te kijken er op voorhand al wat vragen zijn over de belegging. Na afloop ontvangt u van ons het prospectus, een brochure en een deelnameformulier van het gewenste fonds digitaal en per post

Via het deelnameformulier schrijft u zich in

U krijgt een vaste accountmanager toegewezen aan wie u uw vragen kunt stellen. Dit is tevens ook uw vaste aanspreekpunt voor toekomstige vragen. Als alles duidelijk is en u aan het fonds wenst deel te nemen, dan kunt u zich gemakkelijk inschrijven door het deelnameformulier ingevuld te retourneren.

U bent officieel participant in het fonds

Elke maand of elk kwartaal ontvangt u dividend uit de huurinkomsten van het fonds. Daarnaast wordt het vastgoed ook jaarlijks getaxeerd en op basis van de waardestijging- of vermindering verandert de waarde van uw belegging. Voor tussentijdse vragen kunt u contact opnemen met uw accountmanager.

Wij houden u op de hoogte over ontwikkelingen

U hoeft gedurende uw deelname niets te doen: u ontvangt updates over de ontwikkelingen middels de nieuwsbrief en middels de publicatie van de halfjaar- en jaarcijfers. Na een jaar evalueren we uw ervaringen en kijken we samen naar eventuele vervolgstappen ter uitbreiding van het portfolio.

De voordelen van beleggen via Excellent Fondsen

We hebben meer dan 15 jaar ervaring binnen de financiële markt en vastgoed.

Onze exclusieve (en strenge) selectiecriteria zijn de voorwaarden voor een goede belegging.

Beleggen in vastgoed met specialisten die de markt kennen: daardoor maakt u gefundeerde keuzes.

U houdt de controle over uw eigen portefeuille: wij wijzen u alleen op mogelijkheden en doen geen aanbevelingen.

We werken uitsluitend samen met aanbieders die onder toezicht staan van de AFM (Autoriteit Financiële Markten).

Geld beleggen is een grote stap, daarom nemen we graag ruim de tijd voor u om al uw vragen, twijfels en feedback te bespreken.

Excellent Fondsen B.V

Als emissiekantoor gespecialiseerd in vastgoedbeleggingsfondsen informeren wij u graag over actuele investeringsmogelijkheden. Wij werken uitsluitend samen met aanbieders die onder toezicht staan van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en beschikken over een goede staat van dienst.

contact

M.H. Tromplaan 47
7513 AB Enschede

Tel: +31 (0)85 04 71 280
info@excellentfondsen.nl

Afspraak maken

Wanneer wenst u teruggebeld te worden? Geef een datum en tijd op.
Uw gegevens